Vesnice roku Zelená stuha – cena pro obec Teplýšovice

Dne 27.9. 2011 získala naše obec velmi pěkné ocenění v celostátní souteži. V této prestižní soutěži udělila komise Teplýšovicím skvělé 3. místo. Vnímáme tyto okamžiky jako poděkování za dlouholeté úsilí, které jsme učinili s cílem postupné nápravy kolektivizačních chyb a celkového zvýšení kvality žití u nás na venkově. Pyšnost nepatří zrovna k ctnostem, ale v této souvislosti to jistě neplatí.








Hodnotící komise ocenila Obec Teplýšovice za dlouholetou práci v oblasti péče o životní prostředí a zeleň v celém správním území. Jedná se o řadu krajinotvorných opatření, jako jsou výsadby remízů, obnova alejí, revitalizace vodních ploch včetně nově vybudovaných i plánovaných, územně plánovací dokumentace myslící i na doprovodnou zeleň a v neposlední řadě i upravené zahrádky nás občanů. Možná někoho napadne, že je tato práce z hlediska ekologie velmi zdlouhavá a třeba i s nejistým výsledkem. Často lze popsat snahu, jako boj s větrnými mlýny, zejména při výsadbách stromů podél cest, které rok co rok ničí vysoká zvěř. Věřte, že to není marný boj. I samotná příroda se snaží stále regenerovat, i když jí to člověk zrovna neusnadňuje. Pro koho vše děláme? Trochu sami pro sebe, ale zejména pro naše děti a děti našich dětí. Bez současného přičinění nemůžeme očekávat, že budoucí generace budou žít stejně kvalitně, jako mi dnes. Musíme apelovat i na všechny zemědělce, aby naší krajinu přestali svým nešetrným hospodařením devastovat. Zejména nevhodným setím kukuřice na svažité pozemky bez protierozních opatření či ničením cest a vodotečí vedoucích naší krásnou krajinou. Starosta a místostarosta během slavnostního odpoledne, stráveném v obci Hlavenec, která získala ocenění nejvyšší, převzali diplom společně se zelenou stuhou, která velmi znatelně zvýšila kredit naší obce z pohledu celonárodní koncepce udržitelného rozvoje.


Získaná cena má i finanční hodnotu ve výši 400 000 Kč, díky níž se v roce 2012 pořídil malotraktor s příkopovým ramenem pro sečení travních porostů.
Každý občan může být právem hrdý na toto ocenění.
Zelenou stuhou byla ozdobena obecní vlajka. 

Ing. Miroslav Kratochvíl, místostarosta

Webové stránky používají cookies., na web. stránkách běží scripty, které umožní vlastníkovi web. stránek získávat statistická data o uživatelích webu (např. Google Analytics, Facebook Pixel a SKlik). Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací.

  Skrýt tuto informaci