Fotbalisté si ve svém jediném přátelském utkání otevřeli střelnici, bohužel do obou branek

 

FK Libež - Sokol Ostředek 4:4 (1:2)

 

Před nadcházející jarní sezónou měli ostředečtí fotbalisté nakonec jedinou možnost, jak prověřit svou připravenost na mistrovská utkání. Poté, co minulý týden přátelské utkání zrušili fotbalisté Struhařova B, se tak naši fotbalisté mohli seznámit s úskalími hry na přírodní trávě až tento týden proti tradičnímu soupeři z Libže.

 

Sestava oproti podzimu nedoznala přílišných změn. Obrana nastoupila v prvním poločase ve stejném složení jako jsme ji mohli vídat na podzim. V záloze byl "nováčkem" navrátilec z podzimního putování po Jižní Americe Lukáš Uršic, který ve středu zálohy vytvořil dvojici s Milanem Škvorem. Do útoku se pak vedle novopečeného fotbalisty roku 2014 Edy Špalka postavil Kuba Horák, který přišel na půlroční hostování z Teplýšovic.

 

Po úvodním hvizdu bylo na našich fotbalistech až příliš znát, že skoro celou zimní přípravu strávili na parketách tělocvičny v Ostředku. Chyběl nám lepší pohyb po travnatém hřišti, rychlost i základní mezihra a mladému kádru Libže se podařilo nás ihned zatlačit před bránu a naše obrana musela řešit několik nebezpečných situací. Přesto to byli naši fotbalisté, kteří se ujali po dvaceti minutách hry vedení. Milan Škvor před vápnem zakombinoval s Edou Špalkem, který krásně prostrčil mezi stopery na Kubu Horáka a ten již tváří v tvář brankáři soupeře nezaváhal. Po deseti minutách si vybrala slabší chvilku do té doby obstojně hrající obrana Ostředka. Zdenda Měchura sám před vápnem příliš váhal s rozehrávkou a pro presující hráče Libže nebyl problém po jeho ztrátě míče zakončit, 1:1. Je třeba říci, že to byla jediná vážnější šance soupeře v prvním poločase. Obraz hry se nadále příliš neměnil, velmi dobře se pohybující domácí měli daleko více ze hry, ale většina jejich útoků končila nepřesnou finální přihrávkou nebo dobrým zákrokem našich obránců. Oproti tomu hosté se z rychlých protiútoků dostávali do vyložených šancí, a tak do poločasu stihli spálit své šance Eda Špalek, Fanda Nerad a pouze na tyčce skončila krásná střela Kuby Horáka. Především spolupráce Edy Špalka a Kuby Horáka v útoku dávala tušit, že se budeme mít na jaře na co těšit. Těsně před koncem poločasu se konečně našim fotbalistům podařilo přetavit snahu v kýžený gól a Eda Špalek po samostatném úniku vstřelil domácím ukázkového "šatňáka".

 

Do druhého poločasu jsme šli tedy s vedením 2:1. Domácí nás opět svým pohybem a kombinační hrou přišpendlili k vápnu a naše obrana měla s jejich ataky čím dál větší problémy. V 54.minutě se pak domácí dočkali. Krajní záložník Libže vracel míč od brankové čáry zpět do vápna, kde v náběhu Jim Kapal trefil kolenem šibenici vlastní branky. Bylo srovnáno na 2:2. Naši fotbalisté nadále sázeli na rychlé protiútoky a přihrávky od našich záložníků stále více hledali Kubu Horáka, který jako jeden z mála dokázal vepředu udržet míč a naše obrana si mohla trochu oddychnout. V 65.minutě po další hezké kombinaci tria Špalek, Horák, Škvor zatáhl Eda Špalek míč a jeho centr z pravé strany doplachtil za záda překvapeného gólmana Libže Venci Hromase. Za dalších 10 minut bylo opět srovnáno, zmatky v naší obraně ve vápně vyřešil Jenda Muller a napálil míč bodlem k pravé tyči naší branky. Naši "borci" si v utkání vstřelili již druhého vlastence (prakticky třetího po velké chybě Zdendy Měchury z prvního poločasu). Hráči Libže možná ještě teď nevěří, jak jim naši chlapci v zápase ochotně pomáhali dopravit míč do sítě. Náš útok se však držel hesla "když obrana nefunguje, je potřeba soupeře přestřílet" a v 75.minutě, opět po krásné přihrávce od Edy Špalka vstřelil náš čtvrtý gól Kuba Horák. Zřejmě zaslouženou remízu poté fotbalisté Libže potvrdili 10 minut před koncem opět po velkém nedůrazu naší obrany.

 

Fotbalisté Ostředka si tedy mohli ze svého jediného přátelského utkání odnést mnoho poznatků. Obrana v druhém poločase přestala stíhat a bude potřeba přidat na důrazu, rychlosti i celkové koncentraci. Často jsme hráče soupeře nechávali kličkovat před naším vápnem a nechávali si tak dávat laciné góly. Naproti tomu hra zálohy i útoku přes 4 vstřelené góly, kdy jsme si všechny vypracovali po hezkých akcích, snese přísnější měřítka a opět musím opakovat, že spolupráce Špalek - Horák je velkým příslibem do jarních bojů, kdy se dá předpokládat, že obrany soupeřů budou mít s našimi útočníky velké starosti.

 

Sestava: Škvor (45. Luzum) - Eichler (45. Fiala), Krejcárek, Kapal, Muller - Měchura, Škvor, Uršic, Nerad - Špalek, Horák

 

Autor reportáže: Kamil Krejcárek

Webové stránky používají cookies., na web. stránkách běží scripty, které umožní vlastníkovi web. stránek získávat statistická data o uživatelích webu (např. Google Analytics, Facebook Pixel a SKlik). Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací.

  Skrýt tuto informaci