Žádost o poskytnutí informace - Zápis a poklady pro zasedání Zastupitelstva obce Vranov konaného dne 28. 7. 2021

Žádost
Odpověď
1._Žádosti_pozemky
2._Žádost_o_příspěvek
3._Smlouva_o_příspěvku
4._Prodej_majetku_obce_Vranov
5._Prodej_majetku_obce_Vranov
6._Směna_majetku_Vranov
Zápis_ze_zasedání_č.4.28.7.2021
Rozhodnutí_o_částečném_neposkytnutí_č.j._727.2021
Výzva_k_doplnění_č.j._727.2021

Odpověd na výzvu k doplnění:

 

Dobrý den, pane starosto,

reaguji na Váš přípis č. j. 727/2021 „Výzva k upřesnění žádosti o poskytnutí informace podle § 14 odst. 5 písm. b) zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů“. V dané věci mě v návaznosti na mnou podanou žádost o poskytnutí informace doručenou elektronicky (mailem) dne 10. 8. 2021 (č. j. 727/2021) vyzýváte k doplnění elektronického podpisu.

V této souvislosti si Vás dovoluji informovat o tom, že jednak Vámi uváděný zákon č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu byl již v roce 2016 zrušen a je tudíž neplatný a dále z platné právní úpravy provedené zákonem č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím v žádném případě nevyplývá, že by žádost o informace podaná elektronicky (e-mailem) vyžadovala elektronický podpis.

V ust. § 13 odst. 1 zákona o svobodném přístupu k informacím je uvedeno, že „Žádost o poskytnutí informace se podává ústně nebo písemně, a to i prostřednictvím sítě nebo služby elektronických komunikací.“

Pro Vaši informaci mohu uvést např. výklad odborného komentáře uvedeného ustanovení zákona o svobodném přístupu k informacím, v němž je v této souvislosti uvedeno: „Protože žádost o informace není podáním podle § 37 či § 45 spr. řádu a samotný zákon o svobodném přístupu k informacím nevyžaduje, aby žádost o informace byla podepsána, nemusí písemná žádost obsahovat podpis osoby, která žádost podává. Žádost o informace lze proto podat i prostým e-mailem bez elektronického podpisu.“ (Zákon o svobodném přístupu k informacím, Praktický komentář, JUDr. RNDr. Jitka Jelínková, Ph.D.)

Dále lze odkázat na veřejně dostupnou metodiku vypracovanou Ministerstvem vnitra ČR, Odbor legislativy a koordinace předpisů nazvanou „Vyřizování elektronických podání, podnětů a jiných písemností podle správního řádu s důrazem na vyřizování úkonů bez uznávaného elektronického podpisu“, v níž je mj. uvedeno, že „Žádost o poskytnutí informace (§ 13 zákona o svobodném přístupu k informacím) může být podána i bez uznávaného elektronického podpisu, a proto je i bez uznávaného elektronického podpisu žádostí řádnou a úřad ji musí bezodkladně vyřídit zákonem předvídaným způsobem.“

Stejně tak lze uvést veřejně dostupné obecné informace jiných orgánů veřejné správy – viz např. zde https://justice.cz/chci-zadat-o-informace-podle-zakona-c-1061999, kde je taktéž uvedeno, že „žádosti podané elektronicky nemusí být podepsané uznávaným elektronickým podpisem“.

S ohledem na uvedené mám tedy za to, že mnou podaná žádost obsahuje všechny zákonem stanovené náležitosti ve smyslu ust. § 14 odst. 2 zákona o svobodném přístupu k informacím a obec Vranov jako povinný subjekt je povinna ji v zákonné lhůtě vyřídit. Obec Vranov jako povinný subjekt v rámci uvedené žádosti disponuje dostatečnými údaji o žadateli (mé osobě) a postup dle ust. § 14 odst. 5 písm. a) zákona o svobodném přístupu k informacím tedy není jakkoliv odůvodněn.

V případě, že budete trvat na uvedeném doplnění, očekávám v nejbližší době Vaše písemné věcné odůvodnění tohoto postupu s odkazem na platná a účinná ustanovení příslušných právních předpisů. V případě neodůvodněného neposkytnutí informace v zákonné lhůtě jsem připraven využít právní prostředky, které mi zákon o svobodném přístupu poskytuje.

Webové stránky používají cookies., na web. stránkách běží scripty, které umožní vlastníkovi web. stránek získávat statistická data o uživatelích webu (např. Google Analytics, Facebook Pixel a SKlik). Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací.

  Skrýt tuto informaci