Otevřený dopis pro obyvatele městyse Divišov

Obce si budou vodovody provozovat samy

Vážení obyvatelé městyse Divišov, před pár dny jste se dozvěděli, že dobrovolný svazek obcí CHOPOS bude od 1. 1. 2022 provozovat vodovod v Divišově, Dalovech, ale také nově v Měchnově a Křešicích. Chtěl bych vás prostřednictvím této zprávy ujistit, že dodávka vody do vašich nemovitostí bude zajištěna bezpečně a plynule a také vysvětlit okolnosti, které předcházely této změně.

CHOPOS si za účelem provozování vodovodů zajistil potřebnou odbornost a také rozšířil svůj tým o kvalifikované pracovníky. Chceme vše dělat efektivně s minimem zaměstnanců a s využitím moderních technologií. Odběratelé pocítí změny v tom, že budeme postupně nahrazovat původní mechanické vodoměry za „chytré“ ultrazvukové s dálkovým odečtem. Prakticky bude stačit objet vesnici a stavy vodoměrů se automaticky načtou do odečtového programu. Faktury chceme rozesílat nejlépe elektronicky, proto uvítáme, když budeme mít na většinu odběratelů elektronickou kontaktní adresu.

Během prosince chceme každému odběrateli doručit novou smlouvu. I kdyby se nepodařilo každého zastihnout, k přerušení dodávek pitné vody samozřejmě nedojde.

Vše odstartovalo cca před 6 lety rozhodnutí 7 obcí (Čakov, Divišov, Chotýšany, Ostředek, Struhařov, Teplýšovice a Vranov) postavit prostřednictvím dobrovolného svazku obcí CHOPOS skupinový vodovod, který dovede vodu z Želivky do místních částí: Čakov, Vlkov, Tatouňovice, Křešice, Ostředek, Mžížovice, Vranov, Vranovská Lhota, Mačovice, Bučina, Bezděkov, Teplýšovice, Čeňovice, Jezero, Struhařov, Bořeňovice a Chotýšany. Obce se také dohodly, že si budou skupinový vodovod provozovat prostřednictvím dobrovolného svazku samy. Obce mají kompletní kontrolu nad fungováním tohoto svazku.

Následně byla vyprojektována rozsáhlá stavba a vyřízena dotace z Operačního programu životního prostředí. V rámci pravidel poskytovatele dotace byla stanovena podmínka vázaná na budoucí provozování vodovodu. V území, kde se staví dotačně podpořený vodovod, včetně místních částí, ve kterých jsou realizovány rozvodné řady, smí být jen jeden provozovatel. Byli jsme při prvním jednání s úředníky fondu překvapeni, že se toto pravidlo vztahuje i na vodovody, které se skupinovým vodovodem nejsou nijak propojeny. Zjednodušeně řečeno, tím, že se postavil vodovod v osadě Křešice, která je jednou z místních částí Divišova, vztahuje se zmíněné pravidlo na celé území Divišova. Pravidlo také říká, že v celém území musí být jednotná cena vodného, která pokryje nejen veškeré náklady s provozováním a distribucí vody ke spotřebitelům, ale také bude vytvářet zákonem stanovenou rezervu pro budoucí obnovu vodovodních řadů, technologií a objektů vodovodu.

Veškeré změny se dějí naráz v těchto dnech, ještě navíc současně se zdražováním energií
a dalších komodit.

Vy, jako spotřebitelé, zaznamenáte změnu v tom, že smlouvu o dodávce vody uzavřete v nejbližší době s CHOPOSem. Bohužel musíme rovněž předeslat zvýšení ceny vodného o zákonem stanovenou rezervu a navýšení cen energií. Cenu ovlivňuje i nový vodovod v Měchnově, který byl také postaven z dotace
a na který se vztahují stejné dotační podmínky jako na Křešice. 

Pravidla fondu nám předepisují, co musíme a co nesmíme dělat minimálně po dobu 10 let.  Umožňují nám však si některé servisní úkony v Divišově objednat u externího dodavatele. Proto budete i v budoucnu v Divišově potkávat společnost VHS Benešov s.r.o., se kterou jsme uzavřeli smlouvu na řešení vyhrazených servisních služeb.

Budeme i nadále CHOPOS vybavovat potřebným vybavením, technikou, software a know-how, abychom snižovali potřebu si najímat externí dodavatele.

Věřím, že první rozhodnutí, které učinili na počátku starostové sedmi obcí, povede k ekonomické stabilitě všech dotčených vodovodů, k úspoře obecních rozpočtů, ale také k úspoře spotřebitelských peněženek.

Je jasné, že voda bude v budoucnu velmi cenná a tuto skutečnost si budeme v následujících letech uvědomovat čím dál tím častěji.  

Ing. Miroslav Kratochvíl, manažer DSO CHOPOS

Webové stránky používají cookies., na web. stránkách běží scripty, které umožní vlastníkovi web. stránek získávat statistická data o uživatelích webu (např. Google Analytics, Facebook Pixel a SKlik). Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací.

  Skrýt tuto informaci