100 let od založení Sokola Postupice

 

V letošním roce slaví Postupice 100 let od založení Sokola. Výročí se chystáme oslavit se sokolským nadšením a elánem. Pravdou je, že Sokolská jednota zanikla v Postupicích v roce 1990, kdy se tehdejší činovníci přiklonili k Tělovýchovnému svazu. Ale přesto stále říkáme, že cvičíme „v sokole“, pořádáme plesy v sokolovně a náš fotbalový klub se jmenuje TJ Sokol Postupice.

Oslavy začínají 27.6. v Sokolovně historickým pásmem, které mapuje sokolskou stopu v obci Postupice od roku 1920 až do současnosti. Budou promítány historické fotografie doprovázené komentáři z kroniky Sokola, kroniky obce i zápisů z Valných hromad TJ. pásmo je proloženo živými vstupy cvičenců.

Nejpůsobivější je skladba „Přísaha republice“ z roku 1938, ve které muži nejenom vzpomenou na oběti I. světové války, ale která se stala demonstrací proti nastupujícímu fašismu. Muži cvičí i historickou skladbu z roku 1920 na hudbu Josefa Suka opěvující krásy našeho Podblanického kraje, složenou pro tyto účely. Starší ženy přicházejí se skladbou „Beseda“, kterou cvičily sokolky ve 30. letech. Mladší ženy předvedou současnější skladby – pomalejší Vltavu a rychlejší, notoricky známá Poupata z roku 1985. Poslední skupinou, která cvičí, jsou děti. Jejich skladba je zařazena do roku 1948, kdy probíhá poslední sokolský slet před historicky druhým zákazem Sokola. Další skladbu cvičí se ženami a je zařazena do roku 1990. Celkem se nácviku účastní téměř 60 cvičenců, kterým patří obrovský dík.

Pražská sokolská obec zapůjčila dva historické kroje. K nahlédnutí bude velké množství fotografií – staré i nové snímky z bohatého života spolku, kroniky, zápisy z utkání, fotbalové dresy. Celé pásmo bude mít 2 reprízy – 4.7. a 11.7.

Výstava fotografií i předmětů se v dalších dvou týdnech přesouvá na Obecní úřad, kde bude doplněna dalšími kronikami obce. Výstava bude otevřena veřejnosti v sobotu a v neděli (18.-19.7. a 25.-26.7) od 14 do 18 hodin.

Oslavy vrcholí 1.8. na hřišti celodenním fotbalovým turnajem, ve kterém hrají žáci, dorost i obě mužstva mužů. V 18 hodin je slavnostní výkop zápasu výběru Postupic a Klubu fotbalových internacionálů ČR. Můžete se těšit na slavná jména. V průběhu dne je bohatý doprovodný program – soutěže pro děti i dospělé, občerstvení a ve večerních hodinách taneční zábava za doprovodu skupiny Lahvátor.

Oslavy pokračují volejbalovým turnajem v srpnu a končí tradičním Během okolo Paperáku v září.

Zveme všechny, které zajímá sokolská historie. A také ty, kteří se byť jen mihli sportovními či společenskými aktivitami naší sokolské obce – hráče fotbalu, trenéry, herce, cvičence, účastníky spartakiád, běžce, šachisty i volejbalisty. Určitě se poznají na některé z četných fotografií a možná nám mohou objasnit i kousek historie.

Webové stránky používají cookies., na web. stránkách běží scripty, které umožní vlastníkovi web. stránek získávat statistická data o uživatelích webu (např. Google Analytics, Facebook Pixel a SKlik). Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací.

  Skrýt tuto informaci