Ostředecký fotbal v roce 2011

Ostředecký fotbal se od podzimu po třech letech vrátil mezi okresní elitu, tak lze stručně a výstižně charakterizovat rok 2011.

 

V kalendářním roce 2011 reprezentovala ostředecký fotbal čtyři družstva – áčko a béčko dospělých, starší přípravka a stará garda.

 

Vlajkovou lodí našeho fotbalu je áčko. Po vydařené zimní přípravě zahrnující zimní soustředění v Jičíně, kde trenérsky vypomáhal Pepík Bartoš a sehrání několika přípravných zápasech vstoupili svěřenci Václava Hromase do jarní částí třetí třídy na výbornou. Doma smetli Soběhrdy i lídra z Neveklova, remizovali v Úročnici. Jediné dvě prohry přišly až v závěru sezóny v Mysliči, jejíž nefotbalový styl i hřiště nám nesedí a hned o týden později nás doma přehrály Netvořice. Výsledkem bylo pěkné třetí místo za 52 bodů se skórem 70:32. Na druhou Úročnici jsme ztratili 4 body a na postupující Neveklov, který jsme ovšem dvakrát se souhrnným skórem 7:0 porazili, nám chybělo bodů 11.

 

Odměnou fotbalistům za velmi dobré jarní výkony i výsledky byl 9. července zápas se starou gardou SK Slavia Praha. Utkání našim fotbalistům ukázalo, že se musí hodně učit, protože za vedra je o dosti starší soupeř brzy utahal. Zkrátka běhal míč a my, zatímco slávisté hráli fotbal. Výsledek 1:6 není až tak důležitý. Čestný úspěch zaznamenal Fanda Macháček. Před návštěvou více jak dvou stovek lidí se důstojně připomnělo 45 let existence našeho fotbalového stánku.

 

Z kraje léta se začala šířit zpráva, že Vlašim nepřihlásí béčko a tak by se mohlo i v okresním přeboru uvolnit jedno místo. Po dohodě s trenérem a hráči jsme kontaktovali OFS a projevili zájem o vyšší soutěž. Úročnice ani Ratměřice ho neměli a tak se Ostředek stal dodatečným postupujícím do okresního přeboru!

 

V souvislosti s nečekaným postupem bylo nutné posílit a rozšířit kádr a tak k nám ze Sokola Kolovraty (II. třída Praha) přišel obránce Tomáš Ryšavý a z Libže jsme na roční hostování s opcí získali mladého útočníka Lukáše Kuklu. Hostování Lukáše Daňka z Teplýšovic se změnilo na přestup. Ještě jsme chtěli jednu posilu, ale nepodařilo se nám přesvědčit k návratu Tomáše Sahulu a ani ostatní jednání nedopadla, ale i tak se vytvořil šestnáctičlenný kádr. V průběhu sezóny nás ještě posílil David Langer z Libže, na podzim hrál ve Vrchotových Janovicích.

 

V rámci letní přípravy proběhlo tradiční soustředění v Kácově. 6.srpna jsme se zúčastnili z plné přípravy domácího přípravného turnaje a výsledkem bylo až 3.místo. O týden na to vyhráli naši fotbalisté turnaj v Libži.

 

Vstup do okresního přeboru se mužstvu velmi vydařil, po domácích výhrách nad Struhařovem a Olbramovicemi a remíze ve Vrchotých Janovicích jsme byli na druhé příčce. Hned od úvodních zápasů přišla neuvěřitelná série zranění a také častá vyloučení a najednou neměl téměř kdo hrát. Začali jsme zahazovat gólové šance a naopak vyrábět hrubice v obraně, které soupeři trestali. Nepodržel nás ani gólman. Výsledkem byly tři nepříjemné domácí čtyřgólové porážky s Jírovicemi, Neveklovem a béčkem Teplýšovic. Všechna utkání měla stejný průběh, nevyužili jsme šance v úvodu, soupeř potrestal naší první chybu a byl konec. Prohrát doma čtyři zápasy je velký luxus, čtyři body z venku jsou dobré ale je to málo, bodové manko tím nedohoníme. Aktuální třináctá pozice a získaných 13 bodů je méně než jsme plánovali, svěřenci trenérů Hromase a Slabého budou muset na jaře vše dohnat, aby naše působení v OP nemělo jepičí život. Dá se očekávat i posílení kádru, především útočníci se brankově moc nevyznamenali, nebýt zálohy tak góly téměř nedáme.

 

Druhý tým dospělých, mezi fanoušky označovaný jako "beso" i v roce 2011 působil ve čtvrté třídě, kde zdárně plní hlavní účel své existence – poskytnout možnost zahrát si i těm, kteří z časových nebo výkonnostních důvodů nemají na vyšší soutěž. Vedoucí mužstva Richard Kotil to má obvykle velmi složité, aby zkompletoval tým před zápasem, přestože kádr béčka čítá více jak dvě desítky hráčů. Řada hráčů si navíc neuvědomuje, že to není jen o tom zahrát si devadesát minut zápas.

 

Jarní sezónu zakončilo béčko na slušném 9.místě ze 14 týmů, když získalo 22 bodů při skóre 44:95. Podzimní výsledky už jsou horší, patří nám nelichotivé předposlední místo z 12 mužstev za pouhé čtyři body. Mužstvo během podzimu postihla i několik ošklivých zranění.

 

Budoucnost ostředeckého fotbalu představuje naše starší přípravka. Na našich špuntech je vidět roční práce trenéra Martina Nováka, kterému na jaře pomáhal Ondra Vildman. Ondra se trénování v létě z časových i osobních důvodů vzdal a proto byl osloven Láďa Tiňák a sám se nabídl Milan Hajný z Divišova.

 

Mládež je naší prioritou, proto si Martin na podzim udělal trenérskou C licenci FAČR. Díky podpoře pana Jelínka získala přípravka druhou sadu dresů. Kromě toho dostala přípravka od sponzorů 10 nových míčů.

 

Přípravka od ledna pravidelně trénovala v sokolovně a zúčastnila se několika halových turnajů (Sázava, Trhový Štěpánov, Neveklov). V jarní části, se jako nejmladšímu týmu skupiny, nepodařilo bodovat a obsadili jsme poslední šesté místo.

 

V létě jsme přípravku uspořádali 1.ročník turnaje JOMA CUP – O pohár starosty, kterého se zúčastnilo 5 týmů. Po těsných prohrách nám unikl postup do semifinále a skončili jsme pátí.

 

Vzhledem k letním prázdninám začala přípravka trénovat až koncem srpna, určitý čas měla tréninky i dvakrát týdně. Po herní stránce se naši malí fotbalisté výrazně zlepšili, zejména doma většinu soupeřů přehráli, ale nedáváme góly a naopak laciné dostáváme. Prckové doma jednou vyhráli a jednou remizovali, když o další výhru a remízu přišli chybou v posledních vteřinách zápasů. Patří nám až poslední 12. místo, ale na hru a výsledky je nutné podívat se z úhlu skutečnosti, že po odchodu Mikuláše Pikharta do Slavoje Vyšehrad, kde by měl hrát žákovskou ligu a při častých absencích Jiříka Žeravy jsme měli v základní šestce vždy 4 hráče, kteří věkem spadají ještě do mladší přípravky a i mezi dalšími střídajícími hráči převažují ročníky 2004 a 2005. Nejlepším střelcem podzimu je s 13 góly Jarda Rezek, který může za přípravku hrát ještě i v sezóně 2012/13.

 

Od léta se plánuje zřízení dalšího mládežnického týmu, podle počtu hráčů se rozhodne, zda to budou mladší žáci anebo se přípravka rozdělí na starší a mladší, s tím že mladší žáci by nadále hostovali v okolních klubech.

 

Během letošního roku sehrálo opět několik utkání i mužstvo starých pánů. Tradičně hrají doma o pouti a na posvícení. Již několik let po sobě jsou hosty Kozmic pro vložený zápas při letním turnaji malé kopané. Dále sehráli zápasy také v Divišově a Krhanicích.

 

Přejme si všichni, aby v jarní části bylo bodové konto všech našich týmů podstatně bohatější!

Webové stránky používají cookies., na web. stránkách běží scripty, které umožní vlastníkovi web. stránek získávat statistická data o uživatelích webu (např. Google Analytics, Facebook Pixel a SKlik). Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací.

  Skrýt tuto informaci