Fotbalisté vkročili do nové sezóny vítězně

Sokol Ostředek - Mír Jablonná n/V  4:1  (0:1) 

V sobotu nás čekal první ostrý zápas nadcházející sezóny. Hostili jsme v Ostředku tým z Jablonné nad Vltavou, která vždy patřila k týmům s charakteristickým rukopisem a ambicemi pohybovat se v horní polovině tabulky. Těžko říci, zda úvahy o příčkách nejvyšších byly z jejich pohledu někdy reálné, vždy se ale dokázali patřičně rvát o každý bod. Los nám tedy přisoudil těžkého soupeře na rozjezd. Na jaře jsme v Jablonné svedli těžkou bitvu s výsledkem 5:5, která znamenala první ztrátu v celkové neúspěšné jarní honbě za titulem. Především v obranné hře jsme si těžko dokázali poradit s důraznými útočníky soupeře. O to větší překvapení pro nás byl momentální stav soupeře.

Sestavování našeho kádru na začátku sezóny provázejí bohužel velké porodní bolesti. Lukáš Uršic se kvůli osobnímu vytížení musel fotbalu na podzim vzdát. Jim Kapal se také zatím nezvládl dostavit. Další ranou pro náš střed hřiště pak byl odchod Ondry Vildmana na hostování do Struhařova, kde by měl patřit do kádru místního A-týmu hrajícího 1. B třídu. Nezbývá než Ondrovi poděkovat za vše, co v našem dresu odvedl a zpětně ocenit jeho skvělý přístup, kdy nám byl ochoten v sobotním utkání pomoci a naposledy nastoupil v našem dresu, ačkoliv už mohl být v týmu Struhařova. Ondra odehrál na postu předstopera výborný zápas a ukázal, že nám bude chybět možná více, než jsme si někteří dokázali připustit. To vše jsou ztráty, které vypadají jako dlouhodobé, ne-li stálé bohužel. V zápase s Jablonnou jsme se však museli obejít i bez jiných stabilních hráčů. Jenda Muller se rozhodl si ještě užít poslední letní merendu a z prvního zápasu se omluvil. Edu Špalka trápí dlouhodobě třísla a tak byl připraven pouze na střídačce. Pozitivem bylo, že se podařilo dotáhnout půlroční hostování Adama Fantyse ze Sázavy. Adam naskočil hned do prvního utkání v útoku se sázavským parťákem Standou Svobodou.

V úmorném vedru se ani jeden z týmů od začátku nikam nehnal. My jsme chtěli trpělivě kombinovat v obraně a záloze a snažit se přistupovat k rychlým náběhům po stranách. Naopak Jablonná brzy ukázala, že v útoku vůbec nebezpečná nebude a že zůstane daleko za očekáváním. Náš počáteční tlak však byl absolutně sterilní a neplodný. Dostali jsme se sice k zakončení, ale to jsme nedokázali přetavit v branku. Za zmínku stojí krásná akce, kdy Láďa Fiala dlouhým pasem po pravé straně krásně našel ve vápně Adama Fantyse, který však trefil pouze tyč branky soupeře. A když náš tým na jedné straně byl zoufale neefektivní, ukázala nám Jablonná, jak být stoprocentně efektivní. Z naprosto jediné akce prvního poločasu dokázali v 38. minutě hosté skórovat. Hostující Červ využil toho, že před ním naši obránci neustále ustupovali až do vápna a utajenou střelou mezi nohama Ondry Vildmana prostřelil Jirku Škvora. Poločas již zůstal s výsledkem 0:1, což bylo vzhledem k průběhu na trávníku opravdu neodpovídající.

V šatně jsme proto nevěšeli hlavy, ale naopak se přesvědčovali navzájem, že je v našich silách utkání v poklidu dovést k vítězství. Hned ve 47. minutě jsme tak k obratu učinili první krok, střídající Eda Špalek hlavou pohodlně dorazil do sítě míč, který se odrazil od břevna po střele Ondry Vildmana. Bylo jasno, že vše je jen otázkou času. Hosté se vůbec nikam nehnali a my mohli jen trpělivě čekat na další brankové příležitosti. V 67. minutě jsme se pak dočkali. Petr Florián se skvěle zorientoval ve vápně a poslal míč s přehledem k tyči. Pak už jsme utkání jen dohrávali. V 74. minutě se po krásné individuální akci dočkal své první branky v mistrovském utkání Adam Fantys. V 86. minutě pak pečetil na konečných 4:1 Standa Svoboda.

První mistrovské utkání jsme tedy zvládli s hlavou vztyčenou. Měli jsme více ze hry a soupeře téměř k ničemu nepustili. Na druhou stranu je třeba říci, že Jablonná přijela s velmi špatnou formou a mohli jsme jí uštědřit i větší výprask. Určitě je nezbytné ještě dohnat fyzickou kondici a určitou herní pohodu a klid v zakončení. Příští týden cestujeme na oblíbené hřiště do Neveklova. Bylo by hezké navázat na první výhru v sezóně.

Sestava: Škvor Jiří - Fiala, Krejcárek, Vildman, Budka - Měchura, Florián, Škvor Milan, Nerad - Fantys, Svoboda

Střídali: Macháček, Špalek, Sedlmaier, Procházka

 

Kamil Krejcárek


 

Webové stránky používají cookies., na web. stránkách běží scripty, které umožní vlastníkovi web. stránek získávat statistická data o uživatelích webu (např. Google Analytics, Facebook Pixel a SKlik). Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací.

  Skrýt tuto informaci