Povedený start fotbalistů do nové sezóny

Sokol Ostředek - Sokol Miřetice B  5:2 (4:0) 

Do nové sezóny jsme optikou posledních let vstupovali netradičně. Los OFS nás poslal do III. třídy B, tedy do vlašimské skupiny benešovského okresu. Důvodem byla skutečnost, že Nesperská Lhota a béčko Struhařova dobrovolně sestoupily do pralesa a mimořádnou šanci na postup využily Zaječice a Václavice, které to mají k Benešovu blíže než my.    

V prvním utkání nás čekala velká neznámá. Měli jsme se utkat s týmem Miřetice B, s kterým jsme dle dostupných historických pramenů sehráli jen dva zápasy, a to v sezóně 1992/93, kdy ještě valná většina našeho stále se omlazujícího kádru nebyla ani na světě. Starší z nás pamatují pouze vzájemné měření sil s miřetickým "áčkem" v rámci našeho působení v okresním přeboru. Nebylo tedy před zápasem ani nad čím uvažovat. Pouze předpoklad, že nás ve vlašimské skupině nebudou obecně čekat lehká utkání, nás nutil přistupovat k nadcházejícímu zápasu s velkým respektem. První zápas je vždy specifický a mnohdy rozhoduje o psychické pohodě týmu v zápasech následujících. Jednoznačným cílem tedy bylo uspět.
 
Dle účasti na předzápasovém tréninku bylo zjevné, že Borinu budou čekat  příjemné starosti při tvoření sestavy. Před sezónou se nám ještě podařilo posílit o mladého ofenzivního univerzála Erika Fišera a navrátilce Patrika Krajce. Zdeňka Nepraše, který se již zabydlel v sestavě na pravé záloze, je stále také možné brát jako čerstvou posilu. A protože jedinou výraznou absencí byl Petr Florian, který se nemohl z rodinných důvodů účastnit, hlásilo se Borinovi před zápasem v kabině 18 lidí. Sestava pak byla kombinací mládí a zkušenosti. Kamila Krejcárka a Lukáše Uršice ve středu obrany doplnili na krajích zkušený Tomáš Dytrich a mladá naděje Jarda Rezek. Místo Floriho do středu zálohy si stoupl k Milanovi Škvorovi Zdenda Měchura a měl svým pohybem a bojovností dodat Milanovi potřebný klid pro rozehrávku. Na krajích zálohy se měli starat o dostatečný průvan v soupeřově obraně Zdenda Nepraš a Eda Sidor. Sestavu pak uzavíraly stálice v útoku Kuba Horák a Eda Špalek.
 
Obě mužstva vstoupila do utkání s patřičným odhodláním. Hrálo se na třetí třídu v nadstandardním tempu. Přispíval k tomu i výborný sudí Kotík. Nám se podařilo chytit začátek a překvapit Miřetice pohybem a důrazem. Dařilo se nám dostupovat soupeřovi hráče a minimalizovat tak čas na rozehrávku, z čehož pramenily jejich chyby. Již v 8. minutě jsme se dostali do vedení. Eda Špalek rozehrával přímý volný kop ze strany a našel na zadní tyči krásným centrem Lukáše Uršice. Lukáš zamířil svou hlavičkou přesně - 1:0. Hned záhy v 11. minutě dostal přesný pas za obranu Zdeněk Nepraš a samostatný únik zakončil střelou podél brankáře k tyči - 2:0. Miřetice ale i přes počáteční šok byly velmi nebezpečným soupeřem a dokázaly se několikrát kvalitní kombinační hrou dostat před našeho brankáře a vytvořit si nejméně tři vyložené šance. Při stříleném přímém kopu, který byl ještě tečován, předvedl Jirka Škvor perfektní zákrok a reflexivně vyrazil nevyzpytatelnou střelu. Potřebné uklidnění na naše kopačky přinesla 31. minuta. Kuba Horák stíhal dlouhou přihrávku a donutil vyběhnuvšího brankáře k nouzovému odkopu. Míč si na polovině hřiště zpracoval Milan Škvor, posunul si jej a krásnou střelou téměř z poloviny hřiště ho poslal do branky za záda vracejícího se gólmana hostí. Dalo by se dlouze debatovat s fotbalovými pamětníky, ale dost možná jsme byli svědky nejkrásnějšího gólu v novodobé historii ostředeckého fotbalu - 3:0 (dle historických pramenů to byl 2700. ostředeckého áčka v mistrovském utkání). Když o 7 minut později vykombinoval Eda Sidor s Kubou Horákem obranu hostí a zvýšil na 4:0, mohli jsme jít do kabin za pohodlného vedení. V prvním poločase jsme tak miřetickým, kteří nebyli horším týmem, dali lekci z produktivity.
 
O poločase byly pokyny trenéra jednoznačné, pokračovat ve výborném výkonu z prvního poločasu a udržet koncentraci, abychom nedovolili soupeři se vrátit nějakou rychlou brankou do zápasu. První se nám celkem dařilo, nepolevili jsme v pohybu ani bojovnosti. ale dvě velké šance zůstaly nevyužité. Bohužel jsme ale přehnaným důrazem před vlastní brankou umožnili soupeři zahrávat v krátkém sledu dva přímé volné kopy a Naňák je v 55. a 58. minutě oba proměnil - 4:2. Toho jsme se chtěli vyvarovat. Soupeř se dostával na koně a naší jedinou možností bylo rychle reagovat. Naštěstí se to povedlo hned v 63. minutě. Eda Špalek využil zmatky v soupeřově obraně a rychle vhozeným autem poslal do samostatného úniku Edu Sidora, který svou šanci proměnil - 5:2. Na další navýšení skóre už Miřetice reagovat nedokázaly. V závěru zápasu ještě Eda Špalek trefil z přímého volného kopu tyč a pak jsme se mohli zaslouženě radovat.
 
Do sezóny jsem vstoupili skvěle. Velmi slušně hrajícího soupeře jsme doma předčili jednoznačně především díky týmovému bojovnému výkonu. Takhle by to mělo vypadat celou sezónu. Všichni zaslouží velkou pochvalu za výkon, který předvedli. Je vidět, že zdravá konkurence v týmu společně s velmi dobrou tréninkovou morálkou v posledních týdnech přináší své ovoce. Hráči základní sestavy bojovali jeden za druhého a střídající hráči přinesli patřičné oživení. V sobotu nás čeká velmi těžký zápas na půdě Bílkovic. V tomto kole porazili Bílkovice Velíš na jejím hřišti 1:9, což o síle soupeře mnohé může naznačit. Je třeba zahrát minimálně jako v sobotu, pokud možná ještě lépe!
 
První soutěžní měření s bílkovickým fotbalem se odehrálo v sezóně 1971/72. Naši bílkovické béčko dvakrát v rámci 4. třídy porazili. S bílkovickým áčkem, které v minulosti hrávalo pravidelně krajské soutěže, jsme se prvně potkali až v sezóně 1981/82 ve třetí třídě. Soupeř doma vyhrál 8:0 a v Ostředku 2:1. Podobně jsme dopadli i v dalších dvou sezónách. Pak jsme se začali pravidelně střetávat zase jen s béčkem a na áčko narazili až v sezóně 1998/99, ale opět bez bodového zisku. Dvě porážky jsme si zapsali i v sezóně 2000/01 ve třetí třídě. K dalšímu utkání došlo až na podzim 2006, v okresním přeboru a konečně jsme se radovali z výhry 2:0, na jaře 2007 jsme ale prohráli 1:2 na hřišti tehdy k sestupu mířícímu soupeři. Byl to dosud poslední vzájemný mistrovský zápas. Bilance není dobrá - 1 výhra, 9 proher. Historii je ale třeba měnit, na první výhru s Bílkovicemi A na jeho hřišti stále čekáme, věřme že přijde v sobotu!  
 
Branky: Sidor 2, Uršic, Nepraš, Škvor M.
 
Sestava: Škvor J. - Rezek (75. Fiala), Krejcárek, Uršic, Dytrich (56. Macháček) - Sidor, Škvor M. (80. Krajc), Měchura, Nepraš (85. Nepraš) - Horák (70. Fišer), Špalek  
 
Kamil Krejcárek

 

Webové stránky používají cookies., na web. stránkách běží scripty, které umožní vlastníkovi web. stránek získávat statistická data o uživatelích webu (např. Google Analytics, Facebook Pixel a SKlik). Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací.

  Skrýt tuto informaci