Voličské průkazy k zářijovým volbám

Obecní úřad Ostředek
Ostředek 60, 257 24 Chocerady  

Informace k vydání voličského průkazu
pro volby do Zastupitelstva Středočeského kraje a 1/3 Senátu parlamentu ČR konané ve dnech 20. a 21. září 2024

 Volič může požádat obecní úřad, v jehož stálém seznamu voličů je zapsán, o vydání voličského průkazu pro volby Do Zastupitelstva Sk a i pro volby do Senátu ode dne vyhlášení voleb (tj. od 12.6.2024) těmito způsoby:

  • osobně nejpozději 2 dny přede dnem voleb, tj. ve středu 18. září 2024 do 16,00 hodin, tedy do okamžiku uzavření stálého seznamu voličů pro výše zmíněné volby ð v tomto případě není písemná žádost vyžadována, neboť obecní úřad, který je oprávněn voličský průkaz vydat, o žádosti voliče po prokázání jeho totožnosti učiní úřední záznam, ve kterém veškeré potřebné údaje uvede. 
  • podáním doručeným nejpozději 7 dnů přede dnem voleb, v pátek 13. září 2024 do 16,00 hodin, obecnímu úřadu:
    • v listinné podobě opatřené úředně ověřeným podpisem* voliče nebo 
  • v elektronické podobě zaslané POUZE prostřednictvím datové schránky voliče. (NELZE poslat žádost elektronicky s elektronickým podpisem voliče!!) 
  • prostřednictvím Portálu občana. K tomu žadatel musí disponovat elektronickou identitou a datovou schránkou, kterou si lze zřídit i při podávání žádosti (tzn. že OÚ obdrží do své datové schránky žádost o voličský průkaz z datové schránky voliče v podobě strukturovaného formuláře.) 

Pro písemné podání žádosti o vydání voličského průkazu lze využít formulář nebo lze volnou formou podat žádost, která musí obsahovat: jméno a příjmení, datum narození, adresu místa trvalého pobytu (event. Přechodného pobytu u cizince – občana EU), způsob doručení voličského průkazu; požaduje-li volič jeho zaslání, i adresu, na kterou má být voličský průkaz zaslán.

Pro volby do Zastupitelstva SK může Obecní úřad Ostředek vydat voličský průkaz okamžitě po podání žádosti 

Pro volby do 1/3 Senátu parlamentu ČR může Obecní úřad Ostředek voličský průkaz VYDAT NEJDŘÍVE 15 dnů přede dnem voleb, tj. nejdříve ve čtvrtek 5. září 2024. Pokud volič výslovně nepožádá pouze o voličský průkaz na některé kolo voleb, vydá mu OÚ dva voličské průkazy pro obě kola voleb. 

Předání voličského průkazu:

  • předat osobně voliči nebo
  • předat osobě, která se prokáže plnou mocí** s ověřeným podpisem voliče žádajícího o vydání voličského průkazu, anebo
  • zašle voliči na jím uvedenou adresu na území České republiky do vlastních rukou nebo na jím uvedenou adresu do zahraničí (doporučujeme zasílat na doručenku v obálce s modrým pruhem)

S voličským průkazem může volič hlasovat v jakékoliv volební místnosti na území České republiky. Volební průkaz okrskové volební komisi předloží a odevzdá. Okrsková volební komise přiloží odevzdaný voličský průkaz k výpisu ze stálého seznamu voličů a voliče do tohoto výpisu dopíše.

Voličský průkaz pro druhé kolo voleb do Senátu

O vydání voličského průkazu lze požádat také v době mezi prvním a druhým kolem voleb. Obecní úřad v této době může vydat voličský průkaz pro druhé kolo nejpozději 2 dny před prvním dnem hlasování, tj. ve středu 25. září 2024 do 16:00 hodin.

Volič může s voličským průkazem hlasovat v kterémkoli volebním okrsku spadajícímu do volebního obvodu, kde jsou vyhlášeny volby do Senátu a v jehož územním obvodu je volič přihlášen k trvalému pobytu.

Při ztrátě nebo odcizení voličského průkazu nelze vydat duplikát a voliči tak není umožněno hlasovat.

 

Poznámky:

  • * Úřední ověření podpisu voliče provádějí úřady, kterými jsou podle zákona č. 21/2006 Sb., o ověřování shody opisu nebo kopie s listinou a o ověřování pravosti podpisu a o změně některých zákonů (zákon o ověřování), ve znění pozdějších předpisů,
  • krajské úřady, obecní úřady obcí s rozšířenou působností, obecní úřady, úřady městských částí nebo městských obvodů územně členěných statutárních měst a úřady městských částí hlavního města Prahy, újezdní úřady à při ověření podpisu u správních úřadů lze využít osvobození od správního poplatku podle ustanovení § 8 odst. 2 písm. f) zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, jež stanoví, že od poplatků jsou osvobozeny úkony pro účely využití volebního práva. Tuto skutečnost správní úřad u úkonu vyznačí.
  • držitel poštovní licence a Hospodářská komora České republiky
  • notáři na základě zákona č. 358/1992 Sb., o notářích a jejich činnosti. Držitel poštovní licence a Hospodářská komora České republiky mohou za provedení správního úkonu podle § 8a odst. 2 a 3 zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, požadovat poplatek. Poplatek požadují i notáři.

 

  • ** Plná moc opravňuje pouze k převzetí voličského průkazu, nikoliv k podání žádosti o voličský průkaz. Jinou osobu nelze pověřit na základě plné moci s ověřeným podpisem voliče k vyplnění žádosti o vydání voličského průkazu na obecním úřadě. Takováto osoba však může doručit na obecní úřad již vyplněnou žádost o vydání voličského průkazu jiného voliče s jeho ověřeným podpisem a být pověřena na základě plné moci s ověřeným podpisem voliče žádajícího o vydání voličského průkazu k jeho vyzvednutí, a to ve lhůtě 7 dnů přede dnem volby prezidenta (pro listinné podání)“.

Ke stažení:
Souhrnná informace k voličským průkazům pro zářijové volby 2024
Žádost o vydání voličského průkazu - Volby do Zastupitelstva Středočeského kraje - ve formátu WORD
Žádost o vydání voličského průkazu - Volby do Zastupitelstva Středočeského kraje - ve formátu PDF
Žádost o vydání voličského průkazu - Volby do Senátu Parlamentu ČR - ve formátu WORD
Žádost o vydání voličského průkazu - Volby do Senátu Parlamentu ČR - ve formátu PDF

Webové stránky používají cookies., na web. stránkách běží scripty, které umožní vlastníkovi web. stránek získávat statistická data o uživatelích webu (např. Google Analytics, Facebook Pixel a SKlik). Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací.

  Skrýt tuto informaci