Obrázky z Bělčic

Bělčice jsou malou vesničkou ležící necelé 2km od Ostředka, pod který spadají. Přestože nejsou příliš rozlehlé, nabízejí řadu zajímavostí, které stojí za vidění. Vesnička je častým cílem víkendových procházek Ostřeďáků, cesta trvá necelou půlhodinku.

Pokud nevíte, jak se do Bělčic dostat, řiďte se naším návodem. Z ostředecké návsi(autobusová zastávka) se vydáte směrem na Mžížovice, na křižovatce před nimi půjdete doprava do kopce až k místům, které místní nazývají ""U štátují"", kde uvidíte dvě mohutné staré lípy a torza dvou soch (v brzké době by měly projít rekonstrukcí). K sochám dojdete, pokud rovně přejdete silnici Benešov - Sázava.

 


  
 
Asi po 100 metrech uvidíte po své levé ruce dřevěný kříž.
 

V případě, že budete potřebovat občerstvení, můžete navštívit čerpací stanici Esso.

Poté je nutné vrátit se zpět na silničku a pokračovat z kopečka, jakmile podejdete dálnice, již se před Vámi rozprostře cíl Vaší cesty.

 

Úplně na pravé straně uvidíte hájenku a po několika krocích již vcházíte přímo do vsi.

Ve vsi se nachází řada klasických vesnických stavení, některá si zachovala svůj starobylý ráz, jiná prošla jistými změnami. K prvním patří dům č.p. 7 (pohled od dálnice).

Ve vsi se nachází řada klasických vesnických stavení, některá si zachovala svůj starobylý ráz, jiná prošla jistými změnami. K prvním patří dům č.p. 7 (pohled od dálnice).

 

Tentýž dům při pohledu od zvoničky

Nedaleko tohoto domu se nachází již zmíněná zvonička z r.1912, u ní se cesta rozbočuje, doporučujeme vydat se doleva.

Půjdete podél hasičské zbrojnice až dojdete k bývalému hostinci.

Před bývalým hostincem odbočte doprava, po 100 metrech se dostanete na náves s malým rybníčkem a kapličkou.

Z návsi Vás cesta dovede zpět až ke zvoničce, odkud se můžete stejnou cestou vydat zpět do Ostředka. Pokud by Vás však ještě lákal pohled na Bělčice z druhé strany, dejte za cedulí Bělčice doprava po cestě do Vráže a Komorního Hrádku, po 200-300 metrech se Vám otevře tento pohled na Bělčice.

Ing. Marek Škvor

Webové stránky používají cookies., na web. stránkách běží scripty, které umožní vlastníkovi web. stránek získávat statistická data o uživatelích webu (např. Google Analytics, Facebook Pixel a SKlik). Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací.

  Skrýt tuto informaci