Den obce Ostředek - připomínka 660 let od první písemné zmínky

 

Obec Ostředek připravila za podpory místních spolků na uplynulý víkend akci nazvanou „Den obce Ostředek" k připomínce 660 let od první písemné zmínky o naší obci. Projekt byl podpořen ze Středočeského Fondu hejtmana a zmírnění následků živelních katastrof částkou 6.000Kč.

 

V pátek večer se na fotbalovém hřišti promítala česká komedie „Jak básnicí čekají na zázraky." Letní kino se těšilo velkému zájmu místních i přespolních, tribuna pro diváky byla zcela zaplněná. Letní kino se ještě letos do Ostředku vrátí, konkrétně v pátek 2. září.

 

 

Sobotní program zahájil ráno již šestý ročník Sokolského dne pořádáný TJ Sokol Ostředek, z.s. Na zeleném pažitu se až do odpoledne proháněla v rámci dvou fotbalových turnajů téměř stovka malých fotbalistů a fotbalistek. Turnaje „O pohár starosty obce Ostředek – JOMA CUP 2016" pro mladší žáky se zůčastnilo šest týmů – domácí Ostředek, Zásmuky, Trhový Štěpánov, Maršovice, Struhařov (okres Benešov) a Struhařov (okres Praha-východ). Zlaté medaile vybojovali borci ze Zásmuk. Ostředecký tým skončil na neoblíbené čtvrté pozici. Na druhé půlce hřiště souběžně probíhal turnaj „O pohár Společnosti pro zemědělskou výrobu Ostředek a.s." pro starší žáky za účasti celků Ostředka, Zásmuk, Teplýšovic a Křivsoudova. I v této kategorii triumfovali mladí fotbalisté ze Zásmuk. Ostředečtí starší žáci si odnesli bronzové medaile.

 

 

Dění na fotbalovém hřišti zpestřili svými dvěma perfektně provedenými požárními útoky mladí hasiči SDH Ostředek.

 

 

V brzkém odpoledni začalo v parčíku před mistní restaurací setkání myslivecký trubačů okresu Benešov, v jehož rámci se představilo také MS Diana Tatouňovice.

 

 

Myslivecké trubače vystřídala svým několikahodinovým koncertem jihočeská dechovka Keramička. Hned na začátku vystoupení muzikantů z Bechyně se bohužel zkazilo počasí a začalo pršet, ale i tak měla dechovka velký úspěch a nakonec se i tančilo.

 

 

V rámci odpoledního programu probíhala soutěž "Ostředecký koláč". Kvůli nepřízni počasí se ochutnávka přesunula na sál restaurace. Do soutěže se zapojilo 10 účastnic a 1 účastník. Vítězkou se na základě hlasování přítomných stala paní Jana Neradová za skvělé medovníkové kuličky. Odměnou za ně dostala čtyři lahve vína. Na druhém místě se umístil Tomáš Škvor, který napekl tvarohové mušličky, za něž si vysloužil láhev dětského vína a dvě láhve vína pro maminku. Třetí příčka patřila paní Blance Svobodové za rumové půlměsíčky a paní Marii Smítková za ovocné košíčky. Obě dámy si odnesly dvě lahve vína. Lahvinka vína pak čekala i na ostatní účastnice soutěže jako ocenění za jejich úsilí a poděkování za účast.

 

 

Program akce uzavřela restro-diskotéka, která se nakonec také přesunula na sál restaurace.

 

Přes nepřízeň počasí během sobotního pozdního odpoledne a večera se, podle ohlasů účastníků, akce líbila a již nyní přemýšlíme o jejím zopakování v podobném rozsahu i v příštím roce.

 

Velké poděkování patří všem, kteří se na přípravě a vydařeném průběhu akce podíleli. Speciálně děkuji ostředeckým hasičům za zajištění zázemí před restaurací.

 

Marek Škvor

 

Foto: Jana Neradová, Ladislav Fiala, Marek Škvor

 

 

Webové stránky používají cookies., na web. stránkách běží scripty, které umožní vlastníkovi web. stránek získávat statistická data o uživatelích webu (např. Google Analytics, Facebook Pixel a SKlik). Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací.

  Skrýt tuto informaci