Velká voda se valila i přes Ostředek a Třemošnici

Jistě každý z nás sleduje povodňovou situaci v celé České republice. Velká voda se valila přes naší Obec a její přilehlé části. Díky bdělosti jednotky dobrovolných hasičů v Ostředku, ke kterým se přidalo několik dobrovolných jedinců jsme měli vodu takříkajíc "pod kontrolou" bez velkých škod na majetcích ale hlavně nikomu se nic nestalo. Za to všem, kteří se jakýmkoliv způsobem podíleli při této akci patří velký DÍK. Zvládlo se odstranit několi překážek z vodních toků, vyčerpat několik zatopených sklepů a odehnat stádo dobytka od rozvodněného potoka.

 

 

Lávka ve Mžížovicích byla celá pod vodou a zadržovala větve a trávu, které bránily dalšímu průtoku. Proto bylo nutné za pomoci techniky lávku odstranit. I tak byl potok rozvodněn na přilehlou louku a zahradu v jeho blízkosti.

 

V Ostředku u rybníku "mlejňák" se také voda vylévala z břehů, proto se začalo s vyčištěním hráze od větví. Zároveň hasiči použili čerpadlo pro odčerpávání vody ze zahrady, která byla v blízkosti rybníka zatopená.

 

Rybník "v kačinkách" byl také naplněný po okraj, stačilo pomocí techniky povolit stavidlo a pomalu upouštět vodu.

 

V Třemošnici byla situace o něco horší. Křešický potok se rozvodnil po loukách v několika metrové šířce, s čímž se nedalo nic dělat. Větší strach byl možného protržení hráze v katastrálním území v Teplýšovicích, který by dané situaci vůbec nepomohl. Naštěstí k obávánému protržení nedošlo, i tak voda zničila vše, co jí přišlo do cesty.

 

Ještě jednou bych chtěla všem poděkovat za spolupráci při kontorle naší povodňové sitauace. Z pohledu druhé strany, kdy ve všech zprávách vidíme, jak jsou na tom jiné kraje a obce můžeme být rádi, že jsme na tom tak jak jsme. Všem positženým oblastem přeji zvládnutí této těžké situace.

 

Klára Škvorová

 

Webové stránky používají cookies., na web. stránkách běží scripty, které umožní vlastníkovi web. stránek získávat statistická data o uživatelích webu (např. Google Analytics, Facebook Pixel a SKlik). Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací.

  Skrýt tuto informaci