Byl to ten slavný den, co k nám byl zaveden ... Skupinový vodovod CHOPOS

V pátek 6.května odpoledne zástupci obcí Čakov, Divišov, Chotýšany, Ostředek, Struhařov, Teplýšovice a Vranov u vodojemu v Zálesí slavnostně zahájili provoz skupinového vodovodu CHOPOS. Novému vodovodu během slavnosti požehnal farář Ondřej Kapasný za asistence bývalé místního faráře Martina Janaty.

Dobrovolný svazek obcí CHOPOS vodovod budoval od roku 2019. V naší obci se ovšem plány na vybudování vodovodu začaly spřádat již před více jak 20 lety, kdy se při stavbě kanalizace položily i rozvody pro budoucí vodovod. Díky tomuto moudrému kroku tehdejších zastupitelů ušetřila obec několik miliónů korun. Tehdy se ovšem uvažovalo o vodě z vlastních vrtů, bohužel se ukázalo, že by nebyly dostatečně vydatné. Myšlenka napojit se na přivaděč Želivka se objevila zhruba před 9-10 roky. Původní projekt ale bohužel kvůli nezájmu většiny obcí padl, ale na jeho troskách byl zástupci tří obcí - Ostředek, Teplýšovice a Vranov vytvořen nový, nyní realizovaný projekt, který pod svá křídla vzal DSO CHOPOS.

Zprovozněním vodovodu získalo velmi kvalitní nezávadnou vodu zhruba dva tisíce obyvatel výše uvedených obcí. Kapacita vodovodu bude ale postačující ještě pro další dvě tisícovky. Vodu do vodojemu v Zálesí dodává Úpravna vody Želivka. Vodojem s kapacitou 2 x 300 kubíků leží v nadmořské výšce 512 metrů a plní se tři kilometry dlouhým přivaděčem od Křešic. Gravitací pak voda proudí k lidem do sedmi obcí a sedmnácti osad. V krajině přibylo téměř 45 kilometrů potrubí různých průměrů. 

Obce stavbu financovaly ze svých zdrojů a také pomocí úvěrů a dotací. Konečná cena stavby je 272,3 milionu korun. Z Operačního programu Životní prostředí bylo čerpáno 128,1 milionu Kč a ze strukturálního fondu Středočeského kraje přes tři miliony korun.


 Zálesí Chopos skupinový vodovod celkový pohled

Zálesí Chopos skupinový vodovod vodovodní trubky

Zálesí Chopos skupinový vodovod šerpa

Zálesí Chopos skupinový vodovod plecháček vodovod CHOPOS

Zálesí Chopos skupinový vodovod požehnání

Zálesí Chopos skupinový vodovod před stříháním šerpy

Zálesí Chopos skupinový vodovod přestřižení šerpy 1

Zálesí Chopos skupinový vodovod přestřižení šerpy 2

Zálesí Chopos skupinový vodovod slavnostní přípitek

Zálesí Chopos skupinový vodovod slavnostní přípitek 2

Zálesí Chopos skupinový vodovod starostové obcí

Zálesí Chopos skupinový vodovod Marek Škvor Pavel Zeman Milan Škvor

Zálesí Chopos skupinový vodovod otec Martin Janata Marek Škvor Blanka Svobodová Pavel Zeman

Zálesí Chopos skupinový vodovod Marek Škvor Blanka Svobodová Petr Svoboda

Zálesí Chopos skupinový vodovod otec Martin Janata Miroslav Kratochvíl Jaromír Pecha

 

Webové stránky používají cookies., na web. stránkách běží scripty, které umožní vlastníkovi web. stránek získávat statistická data o uživatelích webu (např. Google Analytics, Facebook Pixel a SKlik). Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací.

  Skrýt tuto informaci