Vysazení stromů svobody ke 100. výročí vzniku Československa

Ostředek se přidal k velkému počtu obcí, které si vysazením stromu svobody připomenuly 100. výročí vzniku Československa.

Přes ne zrovna příznivé počasí se v sobotu 27. října v podvečer sešlo v Ostředku u hřbitova velké množství občanů různých generací.

Akci zahájil svým úvodním slovem starosta obce Ing. Marek Škvor, který v něm připomenul význam roku 1918 pro český národ a zdůraznil, že i dnes má vlastenectví a láska k rodné vísce svůj smysl. Tichá vzpomínka byla věnováno všem ostředeckým padlým během bojů 1. světové války.

Následně paní místostarostka Blanka Svobodová a paní Daniela Beranová naplnily předměty od občanů plastovou „truhlici“, která byla jako poselství budoucím generacím uložena ke kořenům lípy – stromu svobody, kterou za zvuků Smetanovy Vltavy a s asistencí řady přítomných občanů zasadili pánové František Nerad a Petr Svoboda.

Poté byl panem starostou s paní místostarostkou položen k lípě věnec a všichni přítomní si společně zazpívali českou státní hymnu.

Po setmění se pak děti v doprovodu rodičů odebraly na lampiónový průvod.

V brzké době bude lípa opatřena cedulkou připomínající důvod jejího vysazení.

Poděkování patří dámám z CPV a pánům Neradovi a Svobodovi za přípravu a organizaci akce.

P.S. Nová lípa byla také vysazena u kříže u silnice na Bělčice. I tento strom byl zaregistrován jako strom svobody.

Ing. Marek Škvor


 

foto: Lucie Chvojková


 Lípa u kříže u cesty na Bělčice

 

Webové stránky používají cookies., na web. stránkách běží scripty, které umožní vlastníkovi web. stránek získávat statistická data o uživatelích webu (např. Google Analytics, Facebook Pixel a SKlik). Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací.

  Skrýt tuto informaci